San Francisco - sista stoppet i Kalifornien

Hejsan, nu har vi varit i Yosemite utan någon direkt tillgång till internet, endast genom satelit som funkade si och så, så nu i San Francisco kan jag lugnt sitta på hotellrummet och blogga igen!!

Jag måste bara först berätta om vår ankomt till San Francisco (S F) innan jag drar uppdatering ifrån SLO.
Vi hade slagit in adressen på hotellet i GPS:en och ibland som sagt är det inte lätt att hänga med vid alla olika filer man ska välja när det är 6-filig motorväg och den delas upp i olika motorvägar och det går i ca. 100 km i timmen så vi körde lite fel precis innan Bay bridge över till San Francisco från Oakland på västsidan. Lite stressade och hetsiga så tog vi oss över och direkt in till finanskvarteren i S F och fullt med fotgängare och bilar överallt. Vi hade fullt sjå att kolla på GPS:en och försöka hitta vår gata, så äntligen visar GPS:en att vi är nästan framme och Jatte ska precis svänga vänster, då kommer en bil till vänster om oss och kör förbi i "180" och vi Jatte hinner precis bromsa och sedan fortsätter långsamt att svänga åt vänster men oops det var visst enkelriktat på den gatan. Alla människor stirrar och vi försöker försiktigt backa tillbaka till den trafikerade gata vi kom från. Då ser vi att det var ju en annan liten gata bara ett 50-tal meter längre fram vi skulle svänga in på. Efter lite knixande så är vi äntligen framme vid vårt lilla söta hotel. Det visar sig att vårt rum är SUPER litet och vi får knappt plats alla med två extra madrasser, som tur är finns det ett dubbelrum ledigt som Sofie och Micha får ta.

En bild på vår mästerchaufför i Pismo beach utan för San Luis Obispo

Efter lite putsande så går Jatte och jag ut en promenad och väljer tyvärr lite fel väg till turistinformationen och hamnar på gator där det dräller av uteliggare och annat skumt folk. Jag blir lite stressad igen och när vi kommer fram till turistinformationen så har det stängt. Vi var 5 min. för sena. Sedan visar det sig att vårt hotell inte alls ligger så dumt till, det gäller att välja rätt gator när man går till centrum för det finns kvarter bakom vårt hotell som är lite mindre trevliga. Uteliggarna är inte påträngande och gör ingenting men man blir lite förvånad att de är så många, en hel del tigger också och säljer en tidning typ. Situation Stockholm.

Nog om detta, nu måste jag ju berätta lite om resan efter SLO som var i Santa Cruz, en liten turiststad söder om SF vid en stor bukt. Jättetrevlig stad med många vackra hus med havsutsikt och en lång boardwalk med nöjesfält och stranden nedanför. Vi stannade där 2 nätter och vi fick se havsutter och hörde sjölejon i mörkret vid piren. Vi åkte även elbåt över en flod på vår promenad genom staden.

Sedan bar det vidare till Yosemite nationalpark och Hetch Hetchy som vår del av nationalparken heter, lite norr om själva Yosemite Valley (det de flesta tänker på när man pratar om Yosemite). Hetch Hetchy är en stor dal som är delvis dränkt och är nu en sjö och dammfördämning som försörjer San Francisco och andra delar i området med ström och färskvatten.

När vi kom dit på seneftermiddagen var det säkert  minst 35 grader och soligt ute, vi blev lätt chockade efter Santa Cruz där det kanske som mest var 25 grader.
På kvällen svalnade det av ordentligt så det blev inga problem att sova utan airconditon på rummet.
Jag, Jatte & Sofie gick upp tidigt (kl. 6) på morgonen för att åka till Yosemite Valley, som är större, har många fler turister och har högre berg, för att ta oss en titt innan alla turister hade vaknat. Tyvärr var det molnigt och ganska kallt så utsikten var inte så fin som vi hade hoppats på men det fanns vattenfall och fina bäckar och några enorma berg i granit  att se på. Vi har tagit lite bilder som ni kan se nedan. Tyvärr var Sofie lite krasslig så hon orkade inte hänga med på allt så vi åkte hemåt till vår lodge efter några timmar. Vi bodde jättetrevligt i en lite stuga med två sovrum. 

Jatte och jag gjorde även en vandring själva på eftermiddagen efter en biltur till Hetch Hetchy (i den dalen där vi faktiskt bodde i) och tog fler härliga bilder, som också kommer nedan. Det var en underbar vandring i 6 km t&r till vattenfallet Wapama falls som var en riktigt underbar tur. Det var inte många turister och det var behagligt varmt ute och bäckar att tvätta sig och släcka törsten i. 
 
Ett berg i Yosemite Valle som vi besökte på morgonturen

Jag dricker vatten och kyler av mig en lite bäck på väg till vattenfallet Wapama i Hetch Hetchy


Wapama falls i Hetch Hetchy - stod man rätt så fick man en avsvalnande dusch av vattenångorna ni ser i vänster av bilden


Samma vattenfall i en annan vinkel


Här är själva dammen (ganska stor) och röken är en skogsbrand, troligtvis anlagd av "park rangers" i naturvårdande syfte.


I morse vaknade vi i de lugna Yosemite och det verkade bli en ännu het dag, det var över 30 grader när vi åkte kl. 10 och nu är vi i storstaden San Francisco och här är det betydligt kallare och fullt med människor överallt. Kontrasten är ganska stor.
Receptionisten på vårt hotell sa att det var mycket varmare här än normalt, brrrr, vi frös som tokar när vi åt på the Cheesecake factory ikväll, vi satt ute på deras takterass och och hade väl värmen Yosemite i tankarna.....
Obs! Cheesecake factory som inte barahar efterrätter är kända för att ha bra mat och den var riktigt god (som omväxling till all snabbmat som man har tröttnat på sedan länge). Vi var ju även tvunga att pröva deras efterrätt - cheecake - och den var inte alls så god som den såg ut eller som vi hade trott. Så där ser man, vissa amerikanska rätter är bättre hemma. 

Måste bara avsluta med en bild på ett litet sött djur som man hittar lite överallt här i Kalifornien. I Yosemite vimlade det av dem, speciellt när vi gick till vattenfallet igår.

Får jag presentera, herr jordekorre, denna bild är faktiskt tagen i San Diego

Så nu får jag ta och sluta och ta och hoppa i säng, tänk att jag har så svårt att få till det med korta texter. Hoppas att ni orkar läsa och har det fortfarande bra i värmen hemma. Tack för alla inlägg, fortsätt gärna med det, vi blir så glada av att läsa hur ni har det.

Kramar Kina och resten av gänget.


Kommentarer
Postat av: Mormor & Morfar

Hej Kina och allihop,

Tack igen för din fina skildring av era upplevelser.

Vi tycker inte alls det är långt och jobbigt att läsa men det måste ta mycket av din tid att få till. Superbt med alla vackra naturbilder som du också lyckas få in.

Värmen fortsätter här hemma men vi har lovats lite svalare och regnskurar till helgen.

Hoppas Sofie mår lite bättre nu och att intagningsbeskedet till gymnasiet måste ha glatt henne.

Kramar och pussar från oss i värmen

Mormor & Morfar

2009-07-02 @ 12:12:33
Postat av: Karin

Hej allesammans!

Roligt att höra från er igen, har gått in varje dag för att se om en ny uppdatering finns, fick vänta länge denna gång men förstod att ni förmodligen hade dålig tillgång till Internet. Här är allt bara bra, längtar ordentligt efter lite ledighet, skönt med helg snart!!



Barnen badar och latjar fotboll mycket därhemma, som tur är har en hel del kompisar varit hemma. Det har blivit många sköna kvällar på balkongen dessa härligt varma veckor. Det har känts som man har förflyttats till sydligare breddgrader.



Njut er sista vecka och ha så kul i New York!!!



Mångar kramar

Johan, Karin, Erik och Daniel

2009-07-03 @ 09:37:27
Postat av: Annelie

Hej,

jag håller med övriga,du Kina är helt suverän på att skriva. Det är som att läsa en bok.Nu äntligen börjar min semester och tyvärr blir vädret sämre men värmen håller nog i sig.Regnet står som spön i backen med blixt och dunder blandat med solsken och värme.Den 13:e åker vi till Italien(gardasjön)det ska bli skönt att komma iväg.Vi hörs snart igen,

kram,kram

2009-07-03 @ 15:38:30
Postat av: Anonym

Hej på er allihop,

vilken underbar lång reseskildring och fina bilder igen. Tack Kina!

I helgen bodde vi på Odlingsvägen och var med om det värsta ovädret på länge. Vi var på väg till Thomas när det började mullra och sedan bara forsade det fram utanför dörren. Men efter 30 minuter var det förbi.Hos Thomas hade markisen brakad ner. Det händer lite här också. Pappa mår bra. På tisdag skall vi fira William på landet.

Kram

Farmor och Farfar

2009-07-06 @ 13:08:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0